HOAX – Fw: LET OP Doorsturen op verzoek van de politie (en ook doen!!)

Hoax

Hoax - nepwaarschuwing

Hoax - nepwaarschuwing

Hoax is in het Engels een woord voor poets, nep, bedrog, truc, oplichterij. Regelmatig duiken ze op in menig Postvak IN – goedbedoelde berichten met grote, vette letters, veel uitroeptekens en véél, héél veel e-mailadressen van mensen aan wie dit bericht ook doorgestuurd is.

Afgelopen weken en ook vandaag viel weer zo’n bericht in mijn mailbox en het was een ‘oude bekende’, een bericht met als onderwerp LET OP Doorsturen op verzoek van de politie (en ook doen!!). Nee, de afzender was ongetwijfeld te goeder trouw, daar twijfel ik in het geheel niet aan. Dat geldt overigens voor alle mensen die dit bericht doorsturen! Alleen… het is een nep-bericht, een hoax. Klik maar eens op hoax om op Wikipedia te lezen wat een hoax is.

Hoaxes zijn onuitroeibaar

Zolang het internet al voor het grote publiek bestaat, circuleren er dergelijke berichten. Ze zijn onuitroeibaar, behoren tot de broodje-aap-verhalen op het internet, en verlenen het web een zo alledaags karakter. Het zijn de ‘internetroddels’ die we klakkeloos aannemen, overnemen en graag doorsturen.

Hoax3

Het bericht van vandaag met het onderwerp LET OP Doorsturen op verzoek van de politie (en ook doen!!) circuleert al vanaf 2003 (!) op het internet zoals het plaatje hierboven laat zien. Op websonic.nl vind je een overzicht van een groot aantal hoaxes die nog steeds de ronde doen.

Goede raad kost niets

Hoax2
Advies 1
Neem dit soort berichten met een korreltje zout. Gebruik Google om bij twijfel te zoeken of het hier om een echte waarschuwing of om een hoax gaat.
Typ je bijvoorbeeld de tekst “Doorsturen op verzoek van de politie” in het zoekvak van Google in dan vindt de zoekmachine méér dan 16.000 resultaten met deze letterlijke tekst.

Advies 2
Als je een dergelijk of een ander bericht (toch) wilt doorsturen naar een aantal andere e-mailontvangers, plaats de geadresseerden dan niet in het vak Aan of CC maar in de regel BCC. Zo voorkom je het ongewenst verspreiden van e-mailadressen aan anderen. De ontvangers van het berichten krijgen zo alleen hun eigen naam te zien, niet die van elle overige geadresseerden!

Menig doorgestuurde hoax bevat vaak tientallen e-mailadressen van iedereen aan wie dit bericht doorgestuurd is. Spammers zijn je er dankbaar voor: weer een aantal gratis e-mailadressen waar je ongevraagde reclame naar toe kunt sturen. Kleine moeite dus om daar niet aan mee te werken. Zo garandeer je ook de privacy van het e-mailadres van iemand.

Beter niet: geadresseerden in de AAN-regelo

Beter niet: geadresseerden in de AAN-regelo


Dé oplossing: geadresseerden in de BCC-regel

Dé oplossing: geadresseerden in de BCC-regel

Be Sociable, Share!

Geef een reactie

Wie is online
0 bezoekers online
Laatste nieuws
Klik hier voor het laatste nieuws
Archief
Categorieën